Podstrona: Publikacje / Wizytówka pracownika PRz

Publikacje

Publikacje naukowe - wybrane tytuły

red. Karolina Choroszy

LISTA A

  1. Choroszy Karolina , Tereszkiewicz Krzysztof  Polycyclic aromatic hydrocarbon content in sausage smoked using a polish traditional method, AFRICAN JOURNAL OF FOOD, AGRICULTURE, NUTRITION AND DEVELOPMENT, t. 20, z. 4, 2020, 20 pkt całk., s. 16144-16160 ISBN/ISSN: 1684-5358
    Typ osiągnięcia: 01.03. Recenzowany artykuł naukowy w czasopiśmie naukowym zamieszczonym w wykazie czasopism MNiSW z punktacją 20 punktów, zasięg: Międzynarodowy
  2. Choroszy Karolina (100%) The sociodemographic determinants of Polish consumer perception of food quality, ENTREPRENEURSHIP AND SUSTAINABILITY ISSUES, t. 9, z. 1, 2021, 70 pkt całk., s. 176-189 ISBN/ISSN: 2345-0282
    Typ osiągnięcia: 01.02. Recenzowany artykuł naukowy w czasopiśmie naukowym zamieszczonym w wykazie czasopism MNiSW z punktacją 40–70 punktów, zasięg: Międzynarodowy
  3. Choroszy Karolina (50%), Tereszkiewicz Krzysztof (50%) The influence of meteorological conditions during traditional smoking on polycyclic aromatic hydrocarbon content in traditional Polish pork ham, ACTA UNIVERSITATIS CIBINIENSIS - SERIES E: FOOD TECHNOLOGY, t. 25, z. 2, 2021, 140 pkt całk., s. 243-252 ISBN/ISSN: 1221-4973
    Typ osiągnięcia: 01.01. Recenzowany artykuł naukowy w czasopiśmie naukowym zamieszczonym w wykazie czasopism MNiSW z punktacją 100–200 punktów, zasięg: Międzynarodowy
  4. Tereszkiewicz Krzysztof, Kulig Łukasz , Antos Piotr , Kowalczyk Karolina  Influence of the Level of Sex Hormones in the Blood of Gilts on Slaughter Characteristics and Meat Quality, ANIMALS, t. 13, z. 2, 2023, 100 pkt całk., s. 1-12 ISBN/ISSN: 2076-2615
    Typ osiągnięcia: 01.01. Recenzowany artykuł naukowy w czasopiśmie naukowym zamieszczonym w wykazie czasopism MNiSW z punktacją 100–200 punktów, zasięg: Międzynarodowy
  5. Tereszkiewicz Krzysztof, Antos Piotr, Ostyńska Paulina, Kowalczyk Karolina , Gładysz Anna Assessment of long-term taste and smell color blindness as a result of COVID-19 disease, HUMANITIES AND SOCIAL SCIENCES, t. 30, z. 4, part II, 2023, 140 pkt całk., s. 371-382 ISBN/ISSN: 2300-5327
    Typ osiągnięcia: 01.01. Recenzowany artykuł naukowy w czasopiśmie naukowym zamieszczonym w wykazie czasopism MNiSW z punktacją 100–200 punktów, zasięg: Krajowy
  6. Baran Jolanta, Kowalczyk Karolina, Tereszkiewicz Krzysztof Determinants of changes in perception of the quality of dairy products by Polish consumers, ENTREPRENEURSHIP AND SUSTAINABILITY ISSUES, t. 12, z. 1, 2024, 70 pkt całk., s. 290-302 ISBN/ISSN: 2345-0282

 

LISTA B

 

  1. Tereszkiewicz K., Choroszy K. (2013): Zarządzanie bezpieczeństwem żywności w transporcie, Technika Transportu  Szynowego, z. 10., s. 2175-2182.

 

  1. Choroszy K., Tereszkiewicz K. (2013): Zarządzanie higieną i jakością mięsa oraz jego przetworów, Zeszyty Naukowe Politechniki Rzeszowskiej, Zarządzanie I Marketing, 4., s. 9-25.

 

  1. Tereszkiewicz K., Choroszy K. (2014): Assessment of post-slaughter exsanguination degree of selected muscles of fatteners' carcasses, Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Sectio EE Zootechnica, t.32, z.1, 40-46.

 

  1. Tereszkiewicz K., Choroszy K.(2014): Assessment of slaughter exsanguination in fatteners with a different backfat thickness, Acta Scientarum Polonorum, seria: Zootechnica, t.13, 3., s.85-98.

 

  1. Tereszkiewicz K., Molenda P., Choroszy K., Pokrywka K. (2014): Przyczyny i skutki obrażeń tuczników w transporcie, Logistyka, z.6/2014, s. 10602-10610.

 

  1. Choroszy K., Tereszkiewicz K. (2014): Transport artykułów mięsnych w świetle przepisów prawa, Logistyka, z.6/2014, s. 2653-2660.

 

  1. Choroszy K., Tereszkiewicz K. (2014): Znaczenie i weryfikacja systemu HACCP w łańcuchu przetwórstwa mięsnego, Logistyka, z.3/2014, s. 1017-1024.

 

  1. Tereszkiewicz K, Choroszy K. (2015): Wpływ obrotu przedubojowego na dobrostan tuczników i jakość wieprzowiny, Przegląd Hodowlany, z.1/2015., s. 13-16.

 

  1. Choroszy K., Tereszkiewicz K , Pankowski K. (2015): Ocena realizacji zasad Umowy ATP w transporcie artykułów żywnościowych szybko psujących się, Logistyka, z. 4/2015, s. 2774 – 2781.

 

  1. Tereszkiewicz K., Molenda P., Choroszy K., Pokrywka K. (2015): Warunki przewozu kondycja tuczników transportowanych do uboju z różnych odległości, Logistyka z. 4/2015, s. 6207-6215.

 

  1. Tereszkiewicz K., Molenda P., Choroszy K. (2015): Warunki przewozu i kondycja tuczników transportowanych do uboju z gospodarstw o rożnej skali produkcji, Logistyka z. 4/2015, s. 6197 - 6206.

 

  1. Tereszkiewicz K, Choroszy K. (2015): The Influence of Slaughter Stress on Cortisol and Glucose Levels in Fatteners’ Blood Serum, International Journal of Agriculture Innovations and Research, t. 4, z. 1, s. 115-120.

 

  1. Tereszkiewicz K., Choroszy K. (2016): Analiza Zdarzeń Drogowych z udziałem zwierząt w Polsce w latach 2006-2015. Technika, Eksploatacja, Systemy Transportowe,  12/CD, s. 467-473.

 

  1. Tereszkiewicz K., Pokrywka K., Choroszy K. (2016): Właściwości funkcjonalne i bezpieczeństwo zdrowotne mięsa wieprzowego [w:] Aktualne problemy jakości i bezpieczeństwa żywności: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Maciejowi Pompie-Roborzyńskiemu, (pod red.) Pomykała M., Tereszkiewicz K., Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów, s. 53-68.

 

  1. Choroszy K., Tereszkiewicz K. (2016): Bezpieczeństwo zdrowotne żywności wędzonej [w:] Aktualne problemy jakości i bezpieczeństwa żywności: Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Maciejowi Pompie-Roborzyńskiemu, (pod red.) Pomykała M., Tereszkiewicz K., Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Rzeszów, s. 101-112.
  2. Tereszkiewicz K., Choroszy K. (2017): Wybrane aspekty wykrwawienia ubojowego tuczników. Wiadomości Zootechniczne, 1, s. 39-47.

 

  1. Tereszkiewicz K., Molenda P., Choroszy K., Kulig Ł. (2017): Warunki transportu i kondycja tuczników z dostaw bezpośrednich do zakładów ubojowych na Podkarpaciu. Technika, Eksploatacja, Systemy Transportowe, , 6/CD, s. 1574-1578.

 

  1. Choroszy K., Tereszkiewicz K., Kulig Ł. (2017): Influence of Temperature of Wood Pyrolysis on the Content of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Smoked Meats. Acta Sci. Pol. Zootechnica, 16(3), s. 35–42.

 

  1. Choroszy K., Tereszkiewicz K. (2017): Wpływ Czasu Transportu na Przydatność Przetwórczą i Jakość Mleka Owczego. Technika, Eksploatacja, Systemy Transportowe, 12, s. 64-67.

 

  1. Choroszy K., Tereszkiewicz K. (2018): Wpływ czasu transportu i przechowywania wędlin wędzonych metodą tradycyjną na zawartość sumy czterech wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Logistyka – w druku.

 

Doniesienia i komunikaty naukowe

 

  1. Tereszkiewicz K., Choroszy K., Assessment of post-slaughter exsanguination degree of selected muscles of fatteners’ carcasses – IV Międzynarodowe Sympozjum Naukowe dla Doktorantów i Studentów Uczelni Rolniczych pt. „Innowacyjne badania w rolnictwie i na rzecz rozwoju obszarów wiejskich”, Bydgoszcz 2013.

 

  1. Choroszy K., Tereszkiewicz K., Sokołowski A., Bukała B., Lasek J., Molenda P. The use of computer image analysis to mark the intramuscular fat content in pork muscle. V Międzynarodowe Sympozjum Naukowe dla Doktorantów i Studentów Uczelni Rolniczych pt. „Innowacyjne badania w rolnictwie i na rzecz rozwoju obszarów wiejskich”, Bydgoszcz – Inowrocław 2014.

 

  1. Tereszkiewicz K., Choroszy K., Ocena wykrwawienia ubojowego tuczników o zróżnicowanej grubości słoniny, Materiały VII Szkoła Zimowa pt. Jakość wieprzowiny w aspekcie uwarunkowań organizacyjno – produkcyjnych i hodowlanych - Ustroń, 02. 2014, s. 219.

 

  1. Choroszy K., Tereszkiewicz K., Weryfikacja systemu HACCP w wybranym przedsiębiorstwie przetwórstwa mięsa wieprzowego. Materiały VII Szkoły Zimowej pt. Jakość wieprzowiny w aspekcie uwarunkowań organizacyjno – produkcyjnych i hodowlanych - Ustroń, 02. s. 105.

 

  1. Bukała B., Tereszkiewicz K., Choroszy K., Lasek J.Livestock animals identification with the use of biometrics eye, Materiały Vth  International Scientific Symposium For Phd Students And Students Of Agriculture Colleges “Innovative Researches For The Future Of Agriculture And Rural Areas Development” Bydgoszcz – Inowrocław, September 2014.

 

  1. Choroszy K., Tereszkiewicz K. Comparison of benzoo [a] pyrene and the sum of four the main pahs in smoked cured meat traditional method, Materiały 4th International Conference on‘Trends in Meat and Meat Products Manufacturing’ Nowy Wiśnicz-czerwiec 2015.

 

  1. Karolina Choroszy, Krzysztof Tereszkiewicz Wartość odżywcza i zdrowotna wybranych wędlin tradycyjnych produkowanych na podkarpaciu, LXXX Zjazd Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego Im. Michała Oczapowskiego, Sekcja Chowu i Hodowli Trzody Chlewnej, Bydgoszcz, Wrzesień 2015.

 

  1. Karolina Choroszy, Krzysztof Tereszkiewicz Assessment of selected health and nutritional parameters of shredded cured meats produced in Podkarpacie, VIth International Scientific Symposium for PhD Students and Students of Agriculture Colleges “Innovative researches for the future of agriculture and rural areas development” Bydgoszcz – Ciechocinek, September 2015.

 

  1. Karolina Choroszy, Krzysztof Tereszkiewicz. The Influence Of Transport Conditions On The Welfare Of Fatteners And Meat Quality, VIIth International Scientific Symposium for PhD Students and Students of Agriculture Colleges “Innovative researches for the future of agriculture and rural areas development” Bydgoszcz, September 2016, s. 141.

 

  1. Karolina Choroszy, Krzysztof Tereszkiewicz. Jakość organoleptyczna wędlin wędzonych tradycyjnie. Materiały X Szkoły Zimowej pt. Jakość wieprzowiny w aspekcie uwarunkowań organizacyjno – produkcyjnych i hodowlanych - Ustroń, 02. s. 105.

 

 

Plenarne wystąpienia konferencyjne

 

  1. Karolina Choroszy, Krzysztof Tereszkiewicz, Aleksander Sokołowski, Bartosz Bukała, Jakub Lasek, Piotr Molenda. The use of computer image analysis to mark the intramuscular fat content in pork muscle, Vth  International Scientific Symposium For Phd Students And Students Of Agriculture Colleges “Innovative Researches For The Future Of Agriculture And Rural Areas Development” Bydgoszcz – Inowrocław, 18-20 September 2014.

 

  1. Karolina Choroszy, Krzysztof Tereszkiewicz Wpływ stresu ubojowego na wybrane parametry krwi tuczników, VIII Szkoła Zimowa 2015 pt. „Nauka i praktyka w chowie i hodowli świń na tle uwarunkowań gospodarczych w Polsce i Unii Europejskiej” - Ustroń, Luty 2015.

 

  1. Choroszy K., Tereszkiewicz K. Skład chemiczny i jakość organoleptyczna wędlin wędzonych tradycyjnie [w:] Rośliny zielarskie kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna, (pod red.) Edyta Czerny 2019, Krosno: Wydawnictwo PWSZ W Krośnie.

 

  1. Karolina Choroszy, Krzysztof Tereszkiewicz. Wpływ warunków meteorologicznych na zawartość wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w wędlinach wędzonych metodą tradycyjną, VIII Szkoła Zimowa 2020 pt. „Nauka i praktyka w chowie i hodowli świń na tle uwarunkowań gospodarczych w Polsce i Unii Europejskiej” - Ustroń, Luty 2020.

Dorobek naukowy

red. Karolina Kowalczyk

Dorobek naukowy mieści się w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauk o zarządzaniu i jakości. Zainteresowania badawcze koncentrują się wokół systemów zarządzania jakością surowców i produktów spożywczych w łańcuchu dostaw oraz innowacyjnych technologii, które wspierają trwałość produktów spożywczych. W kręgu zainteresowań znajdują się również standardy jakości oraz zrównoważone rozwiązania logistyczne, minimalizujące ryzyko utraty wartości odżywczych i sensorycznych żywności. Uczestnik konferencji krajowych. Moderator paneli dyskusyjnych w ramach konferencji naukowych. Posiada bogate doświadczenie zawodowe i praktyczne wynikające z współpracy w przedsiębiorstwach produkcyjnych w sektorze spożywczym na stanowiskach związanych z wdrażaniem systemów bezpieczeństwa i jakości żywności. Wykonawca projektów badawczych finansowanych z środków pozauczelnianych. Laureat Targów INTARG 2022 i zdobywca brązowego medalu na wynalazek naukowy. Autor i współautor kilkudziesięciu oryginalnych publikacji naukowych.

  1. Brązowy medal przyznany na Targach Wynalazków i Innowacji INTARG w Katowicach w maju 2022r. za projekt badawczy „Zastosowanie powierzchniowej analizy rozkładu luminancji w pomiarach zawartości tłuszczu w mięsie"
  2. Opiekun Laboratorium dydaktycznego Chemii oraz Towaroznawstwa spożywczego i przemysłowego w Zakładzie Informatyki w Zarzadzaniu – 2020 – obecnie.
  3. Nagroda naukowa Rektora Politechniki Rzeszowskiej za uzyskanie Tytułu Doktora w dyscyplinie Technologia żywności i żywienia człowieka w 22.11.2019 roku.
  4. Nagroda naukowa Rektora Politechniki Rzeszowskiej za autorstwo publikacji 1.12.2022r.
  5. Nagroda zespołowa naukowa I stopnia Rektora Politechniki Rzeszowskiej za zdobycie brązowego medalu INTARG 2022. 9.11.2023r.
  6. Certyfikat odbytego szkolenia z GMP/GHP i HACCP w produkcji żywności i sprzedaży detalicznej – szkolenie podstawowe – 11.2024
  7. Absolwent kierunku Dietetyka kliniczna w Polskim Instytucie Dietetyki.

Dorobek dydaktyczny

red. Karolina Kowalczyk

Osiągnięcia dydaktyczne

  1. Innowacje dydaktyczne: Wykorzystywanie platformy YouTube do nauczania zdalnego przy pomocy filmów instruktażowych oraz platformy MS Teams do nauczania synchronicznego (zdalne wykłady i konsultacje dla studentów).
  2. Opracowanie kart przedmiotów: Stworzenie kart przedmiotów dotyczących technologii przemysłu spożywczego oraz towaroznawstwa materiałowego.
  3. Przygotowanie oraz realizacja: Przygotowanie i realizacja otwarcia kompleksu nowych laboratoriów na Wydziale Zarządzania w marcu 2021 roku.
  4. Opiekun laboratorium: Opieka nad laboratoriami z zakresu towaroznawstwa spożywczego oraz instrumentalnej analizy jakości żywności od 2018 roku do chwili obecnej.
  5. Aktywny udział w wydarzeniach: Udział w dniach otwartych Wydziału Zarządzania, organizowanie pokazów w laboratorium dla przyszłych studentów 2018 - nadal
  6.  Aktywne przygotowywanie pokazów na Noc Nauki na Politechnice Rzeszowskiej. 10.2019 – 10.2024

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję